PierreFilletGuitarsLogo

 

Hoewel mijn hart en passie meer liggen bij het repareren en restaureren van gitaren, heb ik onder de naam ‘Pieter Fillet Guitars‘ ook enkele gitaren gebouwd. Ik heb er helaas geen mooie foto’s van, maar toen waren er  nog geen digitale camera’s en de gitaren waren al gauw weg, dus kon ik er later geen foto’s meer van maken. Maar 1 acoustische gitaar heb ik nog en daar zal ik binnenkort weer een foto van maken.

Hier zie je het Pieter Fillet Tele Pro model en die naam is door mij met de hand gesigneerd op de kop van de gitaar.

pftele2 copyDe body is een copy van een 1952 Fender Telecaster, wat uiterlijke maten betreft. Maar de body heb ik gemaakt van Honduras mahonie met maple top (eigenlijk net zo als een Gibson Les Paul). De top is een schitterend mooi stuk birdseye/quilted maple. Hij is gespoten met cellulose lak in een soort van sunburst, maar dus iets donkerder in het midden. De slagplaat is een triple faux tortoise shell (namaak schilpad 🙂 ) Hoewel niet goed te zien op de fotos, heeft de gitaar body ook een binding van faux tortoise rond de bovenzijde en verder nog strap locks om de draagband goed vast te houden.

De pickups (Old Glories) zijn van David White, een Engelsman die een methode had om de pickups machinaal te winden op een manier alsof ze met de  hand gewonden waren. Ze waren rond de spoel op een ouderwetse manier met touw afgebonden. Die pickups zagen er heel mooi klassiek uit en klonken uitstekend. Na het overlijden van David waren ze helaas niet meer te krijgen.

De nek is een ultra dikke Fender copy uit de eerste Fender dagen en is van birdseye maple met een rosewood (pallisander) toets. Het is een linkshandig model om een iets strakkere bas en iets soepelere hoge snaren te verwezenlijken. De toets heeft een variabele straal (radius) die loopt van 12 inch aan de topkam tot aan 16 inch bij de laatste fret. Dit wordt ook wel een compound radius genoemd. Dat is een prachtige uitvinding, waar je wat aan hebt.Je ziet het eigenlijk niet, maar het speelt voortreffelijk! In de hals ligt een verstelbare dubbele trussrod, zodat de krachten binnen de trussrod blijven en de trussrod dus niet in het hout gaat vreten. En ik maak mijn topkammetjes altijd van been, dus dat heeft deze ook.

Alle hardware heeft een goudlaagje en is (meen ik me nog te herinneren) van Schaller.