Homepagecollage2Welkom snarenplukkers,

Ik wil me hier graag even voorstellen aan die gitaristen die mij nog niet kennen.
Ik ben Pieter J. Fillet (vanwege mijn Franse achternaam ook bekend als Pierre Fillet). Ik ben begonnen met gitaarreparaties in 1978. Vervolgens ben ik naar de U.S.A. gegaan om het vak goed te leren en in 1979 werd ik een gecertificeerd luthier.
Als lid van de ‘The Association Of Stringed Instrument Artisans’ (ASIA) heb ik vervolgens 12 jaar ervaring opgedaan in de U.S. met het bouwen van (bas-) gitaren en vooral met het repareren en customizen en afstellen van gitaren en verschillende andere soorten snaarinstrumenten. Inmiddels heb ik 38 jaar ervaring als Master Luthier.
In de begin jaren ’80 werke ik o.a. in de fameuze “Old Time Pickin’ Parlor” in Nashville, Tennessee, waar zoveel bekende gitaristen en sterren kwamen dat het zelfs een touristische attractie was geworden.

In “The Old Time Pickin’ Parlor” (ook wel kort “Pickin’ Parlor” genoemd) repareerde ik de gitaren van vele countrysterren en studiomuzikanten. Onder mijn vele prominente klanten bevonden zich o.a.
Chet Atkins, Johnny Cash, Marty Stuart (lange tijd gitarist van Johnny Cash), Gail Davies, Bobby Bare, Philip Donnelly, Don Everly (Everly Brothers), Helen Carter (The Carter Family), Doc Watson, Michael Coleman (bassist van Doc Watsen), John Prine, The Charlie Daniels Band (en befaamd studio musicus – o.a.Bob Dylan), Ronnie Milsap band, Brenda Lee’s band, Trini Lopez, The Statler Brothers, Kathy Chiavola (na 20 jaar e-mailde ze mij o.a.: “I am forever grateful for how you repaired my D-18” (Martin D-18 ; pj), Billy Joe Shaver, Louisiana’s LeRoux, enz…..

Daarnaast heb ik nog parelmoer inleg-werk gedaan voor o.a. Shot Jackson (‘Sho-Bud’ en ‘Sho-Bro’), die behalve bouwer van pedal steel gitaren (Sho-Bud) en Dobro’s (Sho-Bro), een fantastische steelgitarist en Dobro speler was. In 1986 is hij toegelaten tot de ‘Steel Guitar Hall of Fame’. Shot is in 1991 overleden.

De “Pickin’ Parlor” was ook een Martin & Co. Warranty Service Center. Hierdoor specialiseerde ik mij al snel in de “ins and outs” van de Martin gitaren. Later heb ik, in Florida, ook veel warranty werk gedaan voor Florida’s grootste Martin dealer “Blount’s Music”. In feite was Kenny Blount de eerste klant die mijn workshop heeft gevolgd en nu heeft Kenny zelf een Martin Warranty Center!”. Wij zijn nog steeds goede vrienden.pierre-chris

Op de foto zie je Chris Martin IV, eigenaar van Martin & Co. Guitars en ondergetekende in een gezellig onderonsje.

Door mijn expertise heb ik, toen ik eenmaal mijn eigen zaak in Florida (“The Guitar Shoppe”) had geopend, ook de erkenning gekregen van de grootste en bekendste Amerikaanse gitaarfabrikanten Gibson/ Epiphone, Fender en Ovation.
Dit manifesteerde zich in erkende “Factory Warranty Centers” van deze merken, zoals je hier kunt zien. Hiermee ben ik uniek in Europa.

Factory Warranty Certificates


Gibson en Epiphone Warranty Certificate

Detail Gibson en Epiphone Warranty Certificate

ovation warranty

Ovation Warranty Certificate

Fender Warranty Certificate


Ik ben nu al weer een hele tijd terug in Nederland, waar ik “The Axpert” run. Hier geef ik ook 3-daagse workshops in het afstellen van gitaren en jtibandere snaarinstrumenten.
Ik ben ook de auteur van het boek “Do It Yourself Guitar Repair” (Amsco Publications, Music Sales Inc., New York, London, Sydney, 1984), wat dus al weer 33 jaar bekend is op de Amerikaanse markt en in de rest van de wereld. Daarmee was ik de eerste auteur die het professioneel afstellen van de gitaar uitgebreid heeft beschreven. Het wordt nog steeds uitgegeven, waarmee niet alleen het bestaansrecht overduidelijk is bewezen, maar ook dat deze informatie nog steeds gewild en actueel is. Nog niet zo lang geleden zelfs in een nieuw jasje gestoken.

Samen met Terry Bardoul (ex store manager van het grote Guitar Center, Modesto, California, U.S.A.) heb ik de “BARDOUL BASS” ontworpen. Ik vond dit zo’n mooie naam voor een bas, dat ik Terry’s naam er aan heb gegeven. Nu speelt onze bekende Jay-Tee Teterissa (o.a. Candy Dulfer) op deze bas.

pieter2

  • Beste Pierre, Ik heb 2 prachtige dagen bij je gehad. Veel geleerd over m’n instrumenten. Veel leuke muziek gehoord. Binnenkort start ik met de volgende gitaar. –Groetjes, Ivan

  • Beste Pierre, Met de Outlaws hard aan in de player schrijf ik deze mail. De workshop was zeer leerzaam (wel vermoeiend door de vele informatie die je moet verwerken). Ik het vond het zeer prettig en gezellig om de kennis van je te mogen ontvangen, je bent een goede geduldige gastvrije leermeester. Bij deze wat foto’s van de Setup van de Variax, ik heb de Setup gedaan. Eindresultaat als de Tele!!!!! Ik ben uitermate tevreden. Wel de hele zondag zowat bezig geweest! Tot nu toe geen vragen! Kan haast niet anders met zo’n goede Leermeester! Het allerbeste. Met vr gr –Frans, Rotterdam

  • Hi Pieter, Ik wou je nog even laten weten dat ik en mijn Jazzbass allebei zeer happy zijn dat we bij jou op curses zijn geweest. Alles wat we aan de bas hebben gedaan, heeft goed uitgepakt. Ik kan de snaren vrij hard aanslaan, ook in de hoogste posities, zonder gerammel. Ook het gerammel van de brug behoort tot het verleden. Nogmaals bedankt voor deze 2 leerzame & vruchtbare dagen. groetjes, –Joris, Deventer