Hans (uit België) probeert hier zijn zojuist afgestelde gitaar voor de eerste keer. Hoe heeft het uitgepakt…..? Altijd weer spannend. Eerst zonder versterker proberen en daarna op de werkplaats versterker (Roland Micro Cube). Hans speelt op zijn Fender Stratocaster met een 0.011 set met gewonden G-snaar.

Onze 3-daagse workshop Gitaar Afstellen


Wat u kunt verwachten in onze 3-daagse workshop ‘Gitaarafstellen en Kleine Reparaties’

Onze studenten laten ons keer op keer weten hoe hun ogen werden geopend door onze 3-daagse workshop ‘Gitaarafstellen en Kleine Reparaties’, en hoe zij nu zonder problemen een gitaar kunnen afstellen op een professionele manier, waardoor het beste uit de gitaar wordt gehaald, en de ultieme bespeelbaarheid wordt bereikt!
Waarom zijn zij zo enthousiast?
Ook zij hadden tenslotte de beschikbaarheid over de informatie uit boeken, informatie van het Internet, en uit de muziekbladen (en, niet te vergeten, van hun goedmenende vrienden), maar kwamen tenslotte toch bij ons terecht.
Het antwoord is dat ze veel meer kregen dan u van boeken, enz. kan verwachten. U kunt een aantal van hun reacties HIER lezen en uw eigen conclusies trekken.

Uw instructeur heeft aantoonbaar 38 jaar professionele ervaring en was de eerste luthier in de wereld (reeds in 1984!) die een boek heeft geschreven specifiek over het afstellen van een gitaar. Het heet ‘D.I.Y. Guitar Repair‘ en wordt nog steeds wereldwijd uitgegeven! (Amsco Publicatios, New York)

Niet alleen weet hij waar hij het over heeft, maar zijn palmares bewijst dat beroepsgitaristen en grote gitaarfabrikanten zijn kennis en vakmanschap op waarde weten te schatten. Hij werkte voor Fender, Gibson, Epiphone en Ovation en heeft daarnaast veel garantiewerk gedaan voor Martin gitaren. (zie elders op deze website).

De workshop is privé onderwijs: u krijgt dus vanzelf alle aandacht.

Waarom een workshop?

Ondanks alle informatie die beschikbaar is b.v. via het internet, is het niet gemakkelijk om het kaf van het koren te scheiden. Mijn eigen boek is al vanaf 1984 op de markt en vele malen herdrukt. Het geeft u de informatie die u nodig heeft om een gitaar professioneel af te stellen. Dit boek wordt dan ook als basis gebruikt in de workshop en u krijgt het na afloop mee op CD-rom. Het is speciaal geschreven voor gitaristen, met veel foto’s en, naast het zelf maken van een paar specifieke gereedschappen, gebruiken we, zoveel als mogelijk ‘huis-tuin-en-keuken’ gereedschappen.

Toch bleek dat mensen, zelfs met behulp van een boek met uitstekende stap-voor-stap instructies en veel foto’s en tekeningen, vaak niet aan hun eigen dure gitaar durfden te werken. In een boek staat b.v. een bepaalde aanwijzing hoe u iets moet doen. Maar wat moet u doen als er dan iets verkeerd gaat? Feit is: Praktische dingen leren uit een boek is iets anders dan het in de praktijk ook zelf uitoefenen! En dat is nu precies de drempel die deze workshop voor u wegneemt! U werkt aan uw eigen favorite gitaar onder begeleiding van de vakman. U krijgt alle informatie en leert alle tips en trucs van deze vakman en geen stap wordt overgeslagen!

Daarbij is het een privé workshop (er is maar één student), dus het kan enigzins aangepast worden aan uw eigen interesse en u heeft alle gelegenheid om los te gaan met al uw vragen.

Bovendien, mocht u nog vragen hebben achteraf, dan laten we u niet in de steek, en kunt u altijd nog eens opbellen of langskomen. Dus u staat er nooit meer alléén voor. Voor alle duidelijkheid: technische vragen beantwoord ik niet per e-mail.

Kortom, u gaat naar huis met uw eigen favoriete tiptop afgestelde gitaar, waar u zelf met eigen handen aan heeft gewerkt! Uw gitaar heeft geen geheimen meer voor u, en de eerste 200,00 Euro heeft u daarmee al terugverdiend! Verscheidene studenten hebben al aangegeven dat ze al meer dan het cursusgeld hadden terug verdiend, omdat het hun veel geld heeft bespaard door geen onnodige en/of dure gereedschapppen aan te schaffen.

Genoeg tijd om vragen te stellen

Er is alle tijd om vragen te stellen en/of over zaken te discussiëren.

Voor wie?

Gitaristen die onze workshop volgen komen uit alle gelederen. Van gitaristen die het gewoon voor zichzelf willen leren, via gitaristen (en zelfs scholieren) die de workshop voor bijverdiensten willen gebruiken, gitaarleraren die ook de gitaren van hun leerlingen willen afstellen, tot aan gitaristen die een eigen (reparatie) zaak willen beginnen.

Wanneer?

Omdat het een privé workshop is, kunnen we gezamenlijk heel snel de data afspreken.

Wat kunt u hier leren?

In het kort:

 • Allereerst een goed inzicht in de gitaar als instrument, want de gitaar is 1 geheel (open deur…?)
 • Een afstelsysteem waarbij alles op zijn plaats valt. Niets wordt overgeslagen!
 • Waar u op moet letten bij het kopen van gitaren (ook nieuwe gitaren!).
 • Hoe u uw gitaar op professionele wijze moet afstellen. (Ook toepasbaar op alle andere snaarinstrumenten, met frets)
 • Meest voorkomende kleine reparaties, waardoor u bijna alle voorkomende mechanische klachten op een gedegen en professionele wijze leert op te lossen.
 • Het maken van een nieuwe custom topkam uit een stuk been.

  Hier hebben we natuurlijk eerst een soepje van getrokken….


 • Op de juiste manier snaren opzetten, waardoor stemproblemen tot het verleden behoren.
 • Hoe de hals precies te ‘lezen’.
 • Draaiing van de hals precies bepalen.
 • Hoe u uw gitaar het beste kunt onderhouden.
 • Kleine lakbeschadigingen repareren.
 • Fretten vlakken, kronen en polijsten.
 • Fretboard (ongelakt) opknappen zodat hij weer als nieuw is.
 • Tremolo afstellen.
 • Hals afstellen.
 • Brug hoogte afstellen
 • Intonatie afstellen en het ‘waarom’ de intonatie moet worden afgesteld.
 • Dolgedraaide schroefjes repareren zonder de lak te beschadigen.
 • Tips voor werkplaatsinrichting.
 • Tips voor het maken van specifieke gereedschappen.
 • De werkelijke betekenis van begrippen als ‘aktie’ en ‘relief’ en hoe er mee om te gaan.
 • Professionele tips en trucs.

De tijden veranderen. Nu recentelijk   Guitarservice.nl/Nijssen Guitars   is verhuisd van Leiderdorp naar Oudkarspel, even boven Heerhugowaard hier in Noord-Holland, gaan wij vanaf heden nog nauwer samenwerken dan we al deden. wat er op neer komt dat ik mijn werkplaats nu ook heb verhuisd naar Oudkarspel. Ook de WORKSHOPS zullen vanaf heden in Oudkarspel worden gegeven.
Het adres is:

Guitarservice / Nijssen Guitars
Voorburggracht 467,
Oudkarspel.

Mijn telefoonnummer blijft hetzelfde.

Theo Nijssen heeft een prachtige nieuwe workshop, dus kom gerust langs voor een kop koffie. Het is gemakkelijk bereikbaar en voor de deur parkeren is geen probleem.

HIER AANMELDEN voor de WORKSHOP.


Altijd spannend…voor het eerst de gitaar uitproberen na het afstellen, dus benieuwd hoe het nu voelt en speelt.

met voor het eerst een 0.010 set