Onze 2-daagse Workshop ‘Herfretten voor Gitaar en Andere Gefrette Instrumenten’


Wat u kunt verwachten in onze 2-daagse workshop ‘Herfretten voor Gitaar en Andere Gefrette Instrumenten’

Onze studenten laten ons keer op keer weten hoe hun ogen werden geopend door onze 2-daagse workshop ‘Gitaarafstellen & Kleine Reparaties’, en hoe zij nu zonder problemen een gitaar kunnen afstellen op een professionele manier, waardoor het beste uit de gitaar wordt gehaald, en de ultieme bespeelbaarheid wordt bereikt!

Er zijn ook studenten die met deze kennis de gitaren van andere gitaristen zijn gaan afstellen op de hier geleerde professionele manier, en zij krijgen dan ook lovende recensies van hun klanten. Sommigen hebben daardoor zelfs de kranten en tijdschriften gehaaald! (zie o.a. ons Blog)

Er zijn dus studenten die graag nog een volgende logische stap verder willen en ook willen leren hoe ze een acoustische gitaar, electrische gitaar of basgitaar (of andere gefrette instrumenten) kunnen herfretten.

Voor hen heeft The aXpert al z0’n 20 jaar geleden een ‘Workshop Herfretten’ ontworpen.

Ook deze studenten zijn lovend over deze workshop, want zij hebben de ins en outs van het herfretten in de praktijk kunnen leren en ervaren, zonder het risico te lopen een goede gitaar naar de vernieling te helpen.

Uw instructeur heeft aantoonbaar 39 jaar professionele ervaring, o.a. in Nashville (U.S.A.), en was de eerste luthier in de wereld (reeds in 1984!) die een boek heeft geschreven specifiek over het afstellen van een gitaar. Het heet ‘D.I.Y. Guitar Repair‘ en wordt nog steeds wereldwijd uitgegeven! (Amsco Publicatios, New York).

Niet alleen weet hij waar hij het over heeft, maar zijn palmares bewijst dat beroepsgitaristen en grote gitaarfabrikanten zijn kennis en vakmanschap op waarde weten te schatten. In Amerika werkte hij voor Fender, Gibson, Epiphone en Ovation en heeft hij veel garantiewerk gedaan voor Martin Guitars.(zie elders op deze website).

Waarom een workshop?

Ondanks alle informatie die beschikbaar is b.v. via het internet, is het voor de leek moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Mijn eigen boek ‘D.I.Y. Guitar Repair’ is al vanaf 1984 op de markt en vele malen herdrukt. Het geeft u de informatie die u nodig heeft om een gitaar professioneel af te stellen. Maar er bestaat een groot gat tussen ‘lezen/kijken’ en ‘ervaren’, want dit zijn twee heel verschillende zaken. Om die leegte op te vullen hebben wij de ‘Workshop Gitaar Afstellen & Kleine Reparaties’ in het leven geroepen. Echter, zijn de fretten van de gitaar aan vervanging toe, dan valt dit buiten de grenzen van het ‘afstellen’ en valt dan onder de categorie ‘reparaties‘.

Eigen ervaring telt! Daarom ook deze ‘Workshop Herfretten‘. Het is dan niet alleen gemakkelijk om alle informatie compact aangeleverd te krijgen, maar ook, zonder risico, deze informatie met eigen handen te oefenen en zelf alles te kunnen ervaren en met de specifieke grereedschappen te werken en uit te testen.

Natuurlijk…, zoals eerder aangehaald, er zijn nu boeken te koop en video’s te zien op het Internet. Feit is: Praktische dingen leren uit een boek is iets anders dan het in de praktijk ook zelf uitoefenen! En dat is nu precies de drempel die deze workshop voor u wegneemt! Er gaat niets boven het zelf te ervaren! U werkt hier aan verschillende gitaarhalzen onder begeleiding van de vakman. U werkt aan halzen met een toetsenbord van rosewood (ongelakt – zonder binding), ongelakt rosewood met binding (2 verschillende manieren) en gelakte toetsenborden. Daarnaast, en al werkende, word u bekend gemaakt met verschillende manieren van herfretten. U krijgt alle informatie en leert alle tips en trucs van deze vakman en geen stap wordt overgeslagen! En dat alles in slechts 2 dagen!

U hoeft dus zelf geen gitaar mee te nemen. Alle materialen en gereedschappen zijn op de workshop aanwezig.

Herfretten

Daarbij is het een privé workshop (er is maar één student per workshop), dus u heeft alle gelegenheid om los te gaan met al uw vragen.

Bovendien, mocht u nog vragen hebben achteraf, dan laten we u niet in de steek, en kunt u altijd nog eens opbellen of langskomen. Dus u staat er nooit meer alléén voor. Voor alle duidelijkheid: technische vragen beantwoord ik niet per e-mail.

Kortom, u gaat naar huis met een schat aan nieuwe kennis en ervaring om uzelf en/of uw klanten te bedienen.

Voor wie?

Deze ‘Workshop Herfretten’ is ontworpen als een vervolgworkshop en bedoeld voor studenten die de ‘Workshop Gitaar Afstellen & Kleine Reparaties‘ reeds hebben doorlopen. Het is namelijk uiterst belangrijk dat na een herfret, de gitaar volledig professioneel wordt afgesteld.

Wat kunt u hier leren?

In het kort:

 • Fretten uithalen
 • Toetsenbord vlakken
 • Buigen van fretdraad
 • Verbreden van de tang (waar nodig)
 • Fretten plaatsen met de hamer
 • Fretten plaatsen met verschillende persen
 • Fretten plaatsen op een ongelakte toets zonder binding
 • Fretten plaatsen op een ongelakte toets met binding (algemeen)
 • Fretten plaatsen op een ongelakte toets met binding op Gibson halzen
 • Fretten plaatsen op een gelakte toets
 • Opmeten van de fretten
 • Fretdraad voorbereiden
 • Opmeten van de fretgleuven
 • Fretgleuven voorbereiden
 • Nieuwe fretten lijmen
 • Kleurenleer/kleuren mengen. Wat te doen als de lak wordt beschadigd bij een gelakte toets
 • Hoe problemen op te lossen
 • Welke greedschappen nodig zijn en hoe te gebruiken

De 2-daagse Workshop Herfretten kost slechts 495,00 euro, inclusief lunches, plus een workshop certificaat!
HIER AANMELDEN.